Publisert for første gang.
I dette fotogalleriet publiserer vi bilder fra en tysk soldat som var stasjonert på Bolærne fort i Oslofjorden. Dette er den første serien fra hans fotoalbum, som inneholder over totalt 100 bilder fra dette kystfortet. Bildene er særdeles sjeldne og viser dagliglivet til de tyske soldatene som var her. Flere av bygningene på bildene er revet, så det er også en god dokumentasjon på hva som var her under andre verdenskrig. Færder kommune eier Bolærne fort, og det er et populært turmål for båtfolk. Her finnes det gode fasiliteter, museum og mange severdigheter fra Forsvarets tid.
INNVASJONEN 9. APRIL 1940:
Klokken. 23.32 den 8. april 1940 observerte Bolærne fort tre mindre fartøyer i tåken. Fortsjefen major F.W. Færden beordret varselsskudd. Fartøyene svarte på varselsskuddet med å blende fortet med lyskastere. Fortsjefen beordret da å skyte med skarpt, men de rakk ikke åpnet ild før fartøyene hadde kommet ut av orografens sektor. Om morgenen 9. april lettet tåken, og mellom kl. 09 og 10 forsøkte tyskerne å angripe fortet med tre mindre fartøyer. Fortsjefen lot fartøyene komme midtfjords før han beordret ildåpning. Etter fem skudd trakk tyskerne seg tilbake mens de la røykskjerm. Etter angrepet ble fortet bombet av fly. Sjefen for den ene mitraljøsetroppen, fenrik G.A. Kvisle, ble såret av en bombesplint gjennom kjeven. En menig ble også såret. Tyskerne angrep på ny ca. kl. 12 med to fartøyer. Klokken 12.14 var kanon 1 ute av funksjon, og klokken 12.23 var kanon 2 også ute av funksjon. Flyangrepene fortsatt utover dagen. Etter at tyskerne merket at det norske luftvernet var ineffektivt gikk de mer nærgående og bestrøk fortet med mitraljøseild. Klokken 12.30 den 10. april heiste fortet hvitt flagg for å markere at det hadde overgitt seg. Menig Hans Christian Furuseth ble drept i det han heiste flagget. Senere på kvelden ble mannskapet ført vekk fra Bolærne av tyskerne. Etter den tyske overtagelsen av Bolærne fort, ble det utdelt medaljer og heder til de tyske soldatene som var med på angrepet. Nedenfor ses flere bilder fra denne seremonien. Bildene er ikke tidligere publisert og har høy lokalhistorisk verdi.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater som tildeles Kriegsverdienstkreuz (Krigsfortjenestekorset) 2. klasse med sverd. Medaljen ble tildelt til personer som bidro til det tredje rikets krigføring. Dette kunne være styrker som gjorde en viktig innsats, men ikke i direkte kamp med fienden. På baksiden av bilde har fotografen skrevet "Kombüsenordenverleihung", som fritt oversatt betyr "tildeling av kjøkken medalje". Dette er sannsynligvis kallenavnet som soldatene spøkefullt brukte om tildelingen av denne medaljen. Papiret som soldatene har i hånden er tildelingsbeviset som følger med medaljen. Bilde er fotografert på plassen foran den store mannskapsbrakka som tidligere lå ved kaia ved Bolærne fort.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: På baksiden av bilde har fotografen skrevet: "Tildeling av Krigsfortjenestekorset av 2. klasse til Obermaat Michael, Maat Schröder og Ober gefreiter Damm. Huset som ses i bakgrunn eksisterer fortsatt.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater som blir tildelt en oppmerksomhet etter angrepet på Bolærne fort.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Det blir gitt en personlig takk til soldatene som var med angrepet på Bolærne fort. Begge husene i bakgrunn eksisterer fortsatt.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater på oppstillingsplassen i forbindelse med medaljeutdeling. Bilde er tatt i retning mot dagens sanitæranlegg på Østre Bolærne. Bygningene på bilde er fjernet, og nye er oppført på samme sted. Øyene i bakgrunn er Langholmene.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater ved en kasernen som tidligere lå rett i nærheten av kaia på Østre Bolærne. Bygget ble endringer noe etter krigen, og erstattet av en stor kaserne i 1990 som ligger ved fotballbanen. Oppstillingsplassen som medaljene ble utdelt på lå rett foran dette bygget.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater ved kasernen på Østre Bolærne. Bilde er trolig tatt i forbindelse med utdeling av medaljer.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater ved kasernen på Østre Bolærne. Bilde er trolig tatt i forbindelse med utdeling av medaljer.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Bilde er fotografert fra en fjellsprekk som ligger øst for kaia på Østre Bolærne. På bilde ses blant annet den store kasernen som lå ved oppstillingsplassen. Øya til venstre i bakgrunn er Langholmene, Ramsholmen skimtes øverst til høyre i bilde.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater som nyter utsikten utover Oslofjorden. Bilde er fotografert rett ved siden av søndre kommandoplass.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater med en flådd hare. Det har tidligere vært hare på de fleste store øyene i området, også alle Bolærne øyene. På Rauøy fort som ligger på Østfoldsiden av Oslofjorden, er det fortsatt en levedyktig stamme med hare. Det er også en mulighet for at det er en flådd kanin, tyskerne hadde kaniner som mat under krigen.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tysk soldat på Østre Bolærne. Bilde er fotografert ved siden av søndre kommandoplass. Øya som ligger bak soldaten er Garnholmen. Hvis noen har informasjon om det runde fundamentet som ligger nederst i venstre hjørne, så ta kontakt.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater på rotur i nærheten av Østre Bolærne. Legg merke til det tyske symbolet på t-skjorten til soldaten.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater som er på rotur. Øya som ligger i bakgrunn til venstre er Vestre Bolærne, Jensesund ses rett frem, og Mellom Bolærne til høyre bak. Bilde er tatt fra en av de mindre øyene i nærheten av Selskjæra.
Foto: Festningsverk.no
Informasjon til bilde over: Tyske soldater som er på rotur. Øya som ligger i bakgrunn til venstre er Vestre Bolærne, Jensesund ses rett frem, og Mellom Bolærne til høyre. Bilde er tatt fra en av de mindre øyene i nærheten av Selskjæra.
Bildene er utlånt fra Stian Fosland sin fotosamling.
Flere bilder fra Bolærne fort kommer, følg med!
Bli med i vår gruppe på Facebook
Se flere bilder fra andre verdenskrig på Facebook. Gruppen er for historisk interesserte og publiserer daglig bilder fra hele Norge under de dramatiske okkupasjonsårene. Klikk på linken nedenfor for å bli med i Facebook gruppen "Bilder fra Norge 1940-1945".
