Fossum Brogalleri

Bygget for fienden fra øst.

Fossum brogalleri er ett av flere anlegg som ble bygget etter Unionsoppløsningen for å styrke Glommalinjen i Østfold. Brogalleriet var en del av Fossumstrøkets festning, også kalt Fossumavsnittet og var underlagt Høytorp fort. Anlegget ble sprengt ut i en fjellside ved Glommas vestbredd i Spydeberg kommune i årene 1914 til 1917 for å forsvare daværende Fossum bru over Glomma mot angrep østfra (Sverige).

Kampene ved Fossum bro 1940

Den tyske fortroppen kom fram til Fossum like etter kl. 07.00 den 12. april, og ble tatt under kraftig ild fra de norske styrkene. De to forreste bussene ble fullstendig gjennomskutt, og det sies at den eneste som kom uskadd fra den forreste bussen var den norske sjåføren. Han berget seg ved å hive seg ned bak motorblokken. Det var lagt ut ladninger i sprengkamrene i brua, og nå forsøkte man å sprenge, men ladningene gikk ikke av. Nå hadde man også lagt ut tjærelunter som reserve. Ingeniørsersjant Erik Sekkelsten løp da ut i kuleregnet på brua, tente luntene og kom seg mirakuløst nok i sikkerhet igjen. Men ladningene viste seg å være utilstrekkelige til å ødelegge brua.

Det utviklet seg til en stillingskrig der tyskerne grupperte seg ut på Glommas vestre bredd. Omtrent kl. 10.00 kom et kraftig ildangrep på de norske stillingene. Samtidig ble det observert at tyskerne samlet tropper, og det ble klart at de ville forsøke å angripe over isen. Kaptein Solie ringte opp kraftverket på Solbergfoss og ba dem åpne damlukene. De første tyskerne var kommet omtrent midtveis ut på elva da vannet kom, brakk opp isen og tok dem med seg. Deretter var det rolig et par timer.

Senere gjennom dagen forsøkte mindre grupper tyskere gjentagne ganger å gå over elva, i båter, gummibåter, og noen forsøkte til og med å svømme. Hver gang ble de avvist av de norske styrkene. Kl. 16.00 kom et kraftig ildangrep mot de norske stillingene. Det virket som alt av håndvåpen, mitraljøser og bombekastere hamret løs på stillingene. Solie merket at folkene begynte å bli slitne. Han gikk derfor tilbake og ba om forsterkninger. Men først kl. 23.30 kom 60 mann og to befal -den ene av dem var sersjant Svein Blindheim.
Kl. 02.00 på natten satte tyskerne inn et kraftig angrep på flere steder, både nord og sør for de norske stillingene. De sørget også for å holde de norske stillingene opplyst med fallskjermbluss. Etter en stund klarte tyskerne å skaffe seg fotfeste på østbredden, og de begynte å rulle opp de norske stillingene i flanken. Da kom det også et tysk framstøt direkte over brua. Kaptein Solie samlet noen mann og forsøkte å stoppe dem, men han falt under dette forsøket.

Omtrent kl. 04.00 den 13. april var den norske styrken nedkjempet og revet opp etter harde kamper. Av de 129 i brogruppe 3 var 15 falt og enda flere såret, noe som betegnes som meget alvorlige tap.


Fossum Brogalleri

Forssum brogalleri (17)
Forssum brogalleri (17)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Anlegget er sprengt ut i en fjellside på Glomma sin vestside. Som det fremgår av bilde så ligger anlegget strategisk plassert i henhold til passerende ved Fossum bru.


Tyske soldater ved Fossum bro

Fossum brua (2450)
Fossum brua (2450)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Tyske soldater ved Fossum bro. Bilde er tatt på vestsiden av Glomma, brogalleriet ligger også på vestsiden. 


Lyskasterstilling Fossum Brogalleri

Forssum brogalleri (14)
Forssum brogalleri (14)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Lyskasterstilling som er sprengt inn i fjellet med utsikt over Fossum bro.


Fossum Brogalleri

Forssum brogalleri (15)
Forssum brogalleri (15)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Geværgalleriet ved Fossum brogalleri. Til høyre ligger lyskasterstillingen.


Inngangen til Fossum Brogalleri

Forssum brogalleri (2)
Forssum brogalleri (2)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Inngangen til fjellanlegget ved Fossum brogalleri.


Løpegang Fossum Brogalleri

Forssum brogalleri (7)
Forssum brogalleri (7)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Løpegang med strategisk utsikt over Glomma.


Observasjonsstilling ved Fossum Brogalleri

Forssum brogalleri (1)
Forssum brogalleri (1)

Foto: Festningsverk.no Informasjon til bilde: Observasjonsstilling med utsikt over Glomma ved Fossum Brogalleri.


Klikk på bildene for å se stor størrelse

Foto: Festningsverk.no

Forssum brogalleri (1)
Forssum brogalleri (2)
Forssum brogalleri (3)
Forssum brogalleri (4)
Forssum brogalleri (5)
Forssum brogalleri (6)
Forssum brogalleri (7)
Forssum brogalleri (8)
Forssum brogalleri (9)
Forssum brogalleri (10)
Forssum brogalleri (11)
Forssum brogalleri (12)
Forssum brogalleri (13)
Forssum brogalleri (14)
Forssum brogalleri (15)
Forssum brogalleri (16)
Forssum brogalleri (17)
Forssum brogalleri (18)
Forssum brogalleri (19)
Forssum brogalleri (20)
 • Forssum brogalleri (1)
 • Forssum brogalleri (2)
 • Forssum brogalleri (3)
 • Forssum brogalleri (4)
 • Forssum brogalleri (5)
 • Forssum brogalleri (6)
 • Forssum brogalleri (7)
 • Forssum brogalleri (8)
 • Forssum brogalleri (9)
 • Forssum brogalleri (10)
 • Forssum brogalleri (11)
 • Forssum brogalleri (12)
 • Forssum brogalleri (13)
 • Forssum brogalleri (14)
 • Forssum brogalleri (15)
 • Forssum brogalleri (16)
 • Forssum brogalleri (17)
 • Forssum brogalleri (18)
 • Forssum brogalleri (19)
 • Forssum brogalleri (20)

 • Se flere bilder fra militære anlegg

  Bilder fra norske fort og kanonbatterier: Fort og kanonbatterier

  Bilder fra norske festninger: Norske festninger

  Bilder fra extyske anlegg: Nazistenes byggverk


  Kommenter gjerne denne saken.

  For å se kommentarene må nettleseren din være logget inn på Facebook. Ønsker du å kommentere denne saken er du hjertelig velkommen til å bruke kommentarfeltet nedenfor. Du må ha en Facebookprofil for å kunne benytte kommentarfeltet. Politiske ytringer eller hatmeldinger er ikke tillatt. Vi oppfordrer alle til å utvise god folkeskikk.

  Siste nytt fra Festningsverk.no

  Nyheter

  Bolærne fort 1940-1945

  desember 11, 2021

  Publisert for første gang. I dette fotogalleriet publiserer vi bilder fra en tysk soldat som var stasjonert på Bolærne fort i Oslofjorden. Dette er den første serien fra hans fotoalbum, som inneholder over totalt 100 bilder fra dette...